Startschot ‘Ondernemers voor de Klas’ van Vlajo op 9 januari 2017

Op 9 januari 2017 gaf topondernemer Hans Bourlon, samen met minister Crevits, in het Sint-Pieterscollege te Leuven het startschot van de zevende editie ‘Ondernemers voor de Klas’, het grootste ontmoetingsproject tussen scholen en bedrijven in Vlaanderen.

Bedoeling is jongeren een beter beeld te geven van wat ondernemen en werken in een onderneming betekent, ze uit te leggen welke vaardigheden belangrijk zijn op de werkvloer, maar vooral om ze goesting te doen krijgen om ondernemend te zijn.

‘Ondernemers voor de Klas’ is een organisatie van Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) in samenwerking met structurele partners Pulse Foundation, ETION, VKW Limburg en projectpartners BNP Paribas Fortis, essenscia vlaanderen, JCI Vlaanderen en Limburg Startup.

Bij de kick-off van deze nieuwe editie Ondernemers voor de Klas nam minister Crevits even het woord: “Vlajo is een trouwe partner van de Vlaamse overheid voor de uitrol van het Actieplan Ondernemend Onderwijs.  Met ‘Ondernemers Voor de Klas’ geeft Vlajo  ondernemerszin en ondernemerschap echt een concreet en menselijk gezicht.  De persoonlijke verhalen van Vlaamse ondernemers inspireren onze jongeren en brengen de competenties die op de bedrijfsvloer nodig zijn in een duidelijke context.  Het is fantastisch dat zowat 350 drukbezette bedrijfsleiders zich vrijmaken om hun ervaringen te delen in het onderwijs. Dergelijke getuigenissen zullen bij heel wat jongeren echt ‘blijven kleven’. Voor Vlaanderen is het zeker een pluspunt als dit ook zorgt voor meer en ambitieuze jonge ondernemers.”

Hans Bourlon, CEO van entertainmentbedrijf Studio 100, gaf de jongeren de boodschap mee minstens een moment te reflecteren over de vraag 'Is ondernemen iets voor mij?'. 

Enthousiasme bij de leerlingen

Ongeveer 30 laatstejaarsleerlingen economie-moderne talen/wiskunde van het Sint-Pietercollege in Leuven luisterden maandag geboeid naar de uiteenzetting van Hans Bourlon. En het enthousiasme was alomtegenwoordig: Mano Houbrechts was alvast laaiend enthousiast over de gastles: “Het was inspirerend om te horen hoe je dankzij doorzettingsvermogen kan ondernemen.” Ook klasgenote Elena Pease vond het leerrijk: “Ik besef dankzij deze gastles dat je niet zomaar begint te ondernemen, maar dat het zich geleidelijk aan ontwikkelt.”

Bij alle leerlingen bleef deze quote van Hans Bourlon het meeste hangen: “Je buikgevoel volgen is een niet te onderschatten eigenschap van een goede ondernemer.”

Topondernemers op de affiche

Samen met Hans Bourlon zullen 350 ondernemers, bedrijfsleiders- en professionals de komende zes weken in heel Vlaanderen ruim 660 gastlessen geven aan laatstejaarsleerlingen uit het secundair onderwijs en studenten hoger onderwijs. Ruim 13.000 jongeren zullen op die manier bereikt worden.